Eclipse House

инвеститор: Еклипс Инвест ЕООД
площ: 840 m2
инсталация:
  • BHE 6 x 100 m
  • Термопомпи NIBE 1345-24
  • Mодул активно/пасивно охлаждане HPAC
  • Oтопление на басейн

вижте пълното описанието

Описание:

Тази напълно интровертна еднофамилна жилищна сграда, проектирана от "I/O архитекти", се намира в последния парцел на желан квартал в покрайнините на София. Сложността на заложената програма не съответства на размера на имота, което определя и дървовидната структура на къщата. Всеки един от трите етажа е различен по размер и стратегия на прикритие. Най-обширният първи етаж е подземен, но все пак естествено осветен и директно свързан с улицата и с градината.

Отоплението, охлаждането, отоплението на басейн и БГВ на къщата са осигурени от геотермални системи, създадени от Ре Енерджи Инженеринг ЕООД, които осигуряват екологично и енергийно ефективно решение, както за зимните, така и за летните сезони, като покриват всички нужди на инвеститора и на самата къща. Те използват стабилната температура на земята, за да регулират климата в помещенията, като намаляват въглеродния отпечатък на къщата. Това не само допринася за устойчивостта на околната среда, но и води до значителни икономии на разходи за енергия за собствениците на къщата.

Компресираният приземен етаж е основно отворен, но скрит зад жив плет заедно с градината. Уединението и естествената осветеност на големия надземен етаж могат да се управляват прецизно чрез широкоплощни плъзгащи се панели. От улицата са видими единствено простият висящ обем от пигментиран цинк и скритият вход, докато останалата част от сложната структура остава скрита.

Вътрешните пространства са интегрирани около светлината на централния атриум и пробити чрез неочаквани пространствени връзки. Огледалното дъно на дълбокия еркер над верандата внася градината в интериора. Линеарното подземно пространство на басейна също има физическа и визуална връзка с градината, а светлият гараж e свързан с останалата част от къщата чрез пространството под стълбата, наподобяващо перископ.

Къщата спечели първа награда в конкурса на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS през 2020г. в категория "Реализации / Еднофамилни жилищни сгради".

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram