Бояна 49

площ: 4500 m2
инсталация:
  • BHE 18 x 100 m
  • Термопомпи 30 - 120 kW
  • Подови вентилаторни конвектори
  • Подово отопление/охлаждане
  • Резервни газови котли

вижте пълното описанието

Описание:

Тази жилищна сграда с двайсет апартамента се намира във вилната зона на Бояна на ул. Панорамен път 49 в София. Проектанти на сградата са "I/O apxumekmu", арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов, арх. Стефан Апостолов. Инвеститор е „Трансферт" - инвестиционно дружество, създадено специално за осъществяване на проекта. Главен изпълнител е „Мират Груп", а конструкциите са изпълнени от „Структо" (инж. Камен Славин), а геотермалните системи за отопление и климатизация от Ре Енерджи Инженеринг ЕООД.

Позиционирането на сградата в средата на обширния имот между дърветата на смесената гора, прикрива мащаба на сградата и осигурява уединение на обитателите. Металният вид и хоризонталността на структурата се противопоставят на естествената среда наоколо, а отраженията в големите витрини напротив, помагат сградата да се слее с нея. Наклонена паркинг рампа качва постепенно от улицата през голяма стъклена врата до монолитното подземно пространство на гаража. Фоайето с двойна височина вкарва в него светлина от двора и по-мека материалност, а неоновият полилей маркира подхода към апартаментите. Малка зала за събирания с изглед към двора и серия от еднораменни стълби водят до частните пространства на апартаментите с гледка към клоните на дърветата и града. Най-съществените характеристики на средата, с които проектът работи, са изолираността и спокойствието на гората в и около имота, ниската етажност и гъстота на застрояване и наклоненият терен. Основа на проекта е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на отделните единици в многофамилната жилищна сграда, точно по тази причина инвеститорите и проектантите решиха да се доверят на екологичен и ефективен начин за отопление и климатизация, а именно геотермални системи.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram