ВЪЗДУШНА КЪЩА В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ

площ: 2000 m2
инсталация:
  • BHE 4 x 100 m
  • Термопомпи NIBE F1355 - 28kW
  • Mодул активно/пасивно охлаждане HPAC
  • Oтопление на басейн

вижте пълното описанието

Описание:

Въздушна къща - дизайн от ново поколение, в който се преплитат модерна визия и най-добрите практики за устойчив дом. Къщата по проект на ХЕЛИКС СМ OOД (арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев) и ландшафтен проект HOME GARDEN (инж. Веселка Трифонова) се простира на терен от 2 000 кв.м в покрайнините на град София. Основната цел е била да се осигурят уединение и изолираност от външния свят, като същевременно се подсили връзката със заобикалящата природа. По тази причина къщата е напълно затворена откъм улицата, а останалата част е отворена максимално към двора, за да се разкрие гледка към Витоша. Предизвикателството е било да се създаде чувство за лекота и простор в една доста мащабна конструкция. Това е постигнато, като всички жилищни помещения са издигнати над земята, Г-образната форма е позволила на проектантите да отделят останалите пространства от спалните. Дневната и парти зоната “кацат” на издигнатата дворна част. Под тях са разположени спа зоната, винарната и гаража. Перпендикулярно на тях четирите спални “левитират” във въздуха, крепейки се на една единствена бетонна основа. Вдъхновението за всеки детайл идва от природата, а перфектното допълнение са геотермалните системи - едни от най-екологичните и енергийно ефективни решения за всяка сграда. Всички системи са на смарт принцип с дистанционно управление - отопление, вентилация, климатизация и осветление. Концепцията е да се заложи на сигурен и надежден източник на енергия, който не се влияе от външни фактори, системите имат дълъг експлоатационен живот, сметките са в пъти по-ниски и се опазва околната среда.
За нас е чест за поредна година наш проект да получи толкова висока оценка в престижния конкурс ARCHINOVA в категория "Реализации - Еднофамилни жилищни сгради" за 2022г.

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram